Activitats científiques Ars Veterinaria/Bioiberica: Monogràfic sobre Displàsia de Colze

12-11-2018

El passat 4 d'octubre es va celebrar a les instal·lacions de l'Hospital Ars Veterinaria un seminari monogràfic sobre displàsia de colze en el marc de la col·laboració entre la companyia Bioiberica i Ars Veterinaria.

El curs va comptar amb dos excel·lents ponents de reconegut prestigi nacional i internacional: Carlos Macías  (Llic. Vet. Cert. SAS DSAS (Orth), RCVS Specialist in Small Animal Surgery (Orthopaedics), MRCVS, Centre Veterinari de Referència Badia de Màlaga - www.referenciaveterinaria.com) i Alfonso Chico (Llic. Vet., M.V.M. Degree en Cirurgia de la Universitat de Glasgow, GEVO, Acredit Trauma AVEPA, Centre Quirúrgic Veterinari Alfonso Chico, Coruña - www.cirugiaveterinaria.es). Juntament amb Alfonso Velasco (manager Companion Animal Animal Health Care, BIOIBERICA S.A.O.) i Josep Mª Closa (director del Servei de Cirurgia i Traumatologia d'Ars Veterinaria, Acredit Trauma per AVEPA, CC GEVO) que va moderar el debat, van complir amb un atractiu i exigent programa que va posar sobre la taula la complexitat de la displàsia de colze. Es van abordar les diferents teories sobre la causa de la displàsia, el factor genètic, l'etiopatogènia  i els nous mètodes de diagnòstic per imatge, des de la radiografia convencional fins a l'artroscòpia, el TAC o la MRI.

D'altra banda, es van discutir en profunditat l'evidència dels tractaments que avui dia es proposen, des de plantejaments conservadors fins als nous tractaments quirúrgics ( SHO, PAUL, CUE, etc.).

Així mateix, Alfonso Velasco va plantejar els nous enfocaments del tractament de l'artrosi, partint de protocols d'humana.

A l'acte van assistir uns 30 veterinaris de tot el territori català i algun de Madrid, tots ells amb àmplia experiència en traumatologia i ortopèdia.

La jornada va transcórrer de forma molt interactiva entre assistents i ponents, fins i tot va faltar temps per satisfer totes les preguntes que es plantejaven en la discussió, la qual cosa obre la possibilitat de donar continuïtat a aquest tipus de sessions.

L'acte va acabar compartint un petit aperitiu en els jardins de l'hospital, gentilesa de la companyia Bioiberica.

CURS AVANÇAT COLZE – HOSPITAL ARS VETERINARIA/BIOIBERICA (4 OCTUBRE 2018)

10:00 h - Inici de la sessió

10:00 – 10:15 h - Benvinguda i introducció: Josep Mª Closa/Alfonso Velasco

10:15 – 10:45 h - Entendre la displàsia de colze (Carlos Macías)

Una sola patologia amb diferents cares? Com ha variat la comprensió de la displàsia de colze en els últims anys? Noves maneres de classificar la displàsia de colze.

10:45 – 11:30 h - Diagnòstic de displàsia de colze (Alfonso Chico)

Trucs pràctics per fer una bona exploració ortopèdica i radiològica. Diagnòstic avançat de la displàsia de colze: Rx, TC, MRI... Què aporta cada tècnica? Artroscòpia, diagnòstic definitiu?

PREGUNTES/ COFFEE BREAK

12: 15 – 12: 30 h - Bases del tractament conservador  (Bioiberica)

12: 30 – 13: 00 h - Bases del tractament quirúrgic (Carlos Macías)

Per què es fan coronoidectomies, osteotomies cubitals (PUO) i alliberament del bíceps? Tècniques avançades: BURP, PAUL, CUE, SHO funcionen? Com mesurem els resultats objectivament?

13:00 – 14:00 h - Què fem en el nostre dia a dia? Com podem millorar la nostra presa de decisions? (Josep Mª Closa, Carlos Macías, Alfonso Chico)

DEBAT AMB ELS ASSISTENTS

14:00 h - FI DE CURS I APERITIU