Conjuntivitis Parasitària en pacient de raça Collie

18-06-2018

Les conjuntivitis parasitàries representen  l’1-2% de les conjuntivitis. Cal destacar-ne les causades pel nemàtode Thelazia  spp. en especial de T. Callipaeda, el més freqüent en espècie canina i amb alta incidència en zones de clima càlid com Andalusia i Extremadura. Sovint el trobarem amagat  en el sac conjuntival ventral i un examen oftalmològic complet ens facilitarà localitzar-lo.

Dins el tractament antiparasitari  recomanat en cas de Thelazia spp., s’hi inclou     l’ús d’Ivermectina o de  Moxidectina tòpica en spot-on. En el cas de la raça Collie, cal realitzar test del gen MDR-1 per assegurar que no conté mutació i poder tirar endavant el tractament habitual. Si el resultat surt positiu (alta incidència en aquesta raça), estarà contraindicat l’ús d’Ivermectina o Moxidectina i caldrà optar per tractaments coadjuvants a l’extracció mecànica dels paràsits, com són antibiòtics tòpics i antiinflamatoris no esteroïdals (AINE).

Aquest ha sigut el diagnòstic i les consideracions a tenir en compte en el pacient caní de raça Collie que va ser referit fa uns dies al nostre equip d’oftalmologia i visitat per Lola Torres, Cap del Departament, amb un quadre de conjuntivitis crònica purulenta refractària al tractament tòpic. El resultat al test del gen MDR-1 va resultar ser positiu, i després de realitzar el tractament apropiat en aquests casos, esmentat abans, el resultat va ser molt satisfactori amb una resolució completa.